donderdag 24 maart 2011

24 jaar cel voor Amerikaanse militair Morlock van “kill team” voor vermoorden Afghaanse burgers

Korporaal Jeremy Morlock (23), een van de soldaten die werd aangeklaagd voor moord op drie Afghaanse burgers, is woensdag in de VS veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf.

Hij stond terecht voor drievoudige moord op ongewapende Afghaanse burgers. Het jaar dat hij al heeft vastgezeten wordt van de straf afgetrokken.

Omdat hij zijn misdaden voor de krijgsraad heeft bekend, kon hij geen levenslang opgelegd krijgen. Morlock heeft ook getuigd tegen de anderen van het moordeskader, en excuses aangeboden voor zijn misdaden.

Morlock heeft aan onderzoekers verteld “dat de moorden plaatsvonden tussen januari en mei vorig jaar. Ze werden aangezet door een officier in zijn eenheid, stafsergeant Calvin Gibbs”.

The New York Times meldt dat hij zei dat de moorden werden gepleegd met voorbedachte rade. “The plan was to kill people, sir,” zei hij tegen de rechter.

Hij zei ook tegen de krijgsraad: “Ik bied mijn verontschuldigingen aan de families van mijn slachtoffers aan, aan het Afghaanse volk en mijn collega-soldaten.”

Naast Morlock staan nog vier Amerikaanse soldaten terecht voor de reeks moorden die ze in 2010 op willekeurige Afghaanse burgers “voor de lol” pleegden.

Zeven andere collega’s van deze militairen worden verdacht van drugsgebruik en zware mishandeling van collega’s die de zaak onder de aandacht brachten bij hun superieuren, en het proberen te verdoezelen van de misdaden.

Maandag plaatste het Duitse weekblad Der Spiegel drie foto’s waarop te zien is hoe Amerikaanse soldaten poseren met Afghanen die ze hadden omgebracht. Vorig jaar kwam de zaak in de openbaarheid nadat de krant Seattle Times documenten in kon zien.

De rang van Morlock is "specialist", een rang in het Amerikaanse leger die iets boven soldaateersteklas staat.

Al de aangeklaagden maakten deel uit van de 5th Stryker Brigade, 2nd Infantry Division van de basis Joint Base Lewis-McChord in de staat Washington, die opereerde in de buurt van Kandahar, een stad in het zuidoosten van Afghanistan.

De anderen die zijn aangeklaagd voor moord zijn stafsergeant Calvin Gibbs, specialist Adam Winfield, specialist Michael Wagnon en soldaateersteklas Andrew Holmes.

Zie ook:
Der Spiegel publiceert foto’s van “kill team” met gedode Afghaanse burgers
Amerikaanse militairen doodden Afghaanse burgers “voor vermaak”