maandag 21 maart 2011

Der Spiegel publiceert foto’s van “kill team” Amerikaanse militairen met gedode Afghaanse burgers

Het Duitse weekblad Der Spiegel heeft foto’s geplaatst die Amerikaanse soldaten maakten met Afghaanse burgers die ze “voor de lol” hadden gedood. De militairen poseren bij de ontzielde lichamen van hun slachtoffers.

Het blad zegt ongeveer 4.000 foto’s en video’s in bezit te hebben en heeft er drie gepubliceerd. De afbeeldingen worden in de VS bij een strafzaak gebruikt tegen vijf militairen die zijn aangeklaagd voor moord op Afghaanse burgers.

De schokkende foto's zijn ook gepubliceerd op de site van Der Spiegel.

De soldaten dienden bij de 5th Stryker Brigade en hebben in Afghanistan willekeurig Afghaanse burgers doodgeschoten. Ze noemden zich "the kill team".

Daarna bewaarden ze de vingers als souvenirs. Ze zouden dit als een soort luguber spel hebben gezien. Andere militairen probeerden deze oorlogsmisdaden vervolgens te verdoezelen.

Indien de soldaten schuldig worden bevonden aan deze oorlogsmisdaden kunnen ze de doodstraf krijgen, zo schreef de Britse krant The Guardian vorig jaar.

De informatie kwam aan het licht toen journalisten van de Seattle Times inzage kregen in de militaire rapporten over de zaak.

De zaak wordt wel vergeleken met foto’s die Amerikaanse soldaten eerder in de Abu Ghraib-gevangenis in Irak maakten van gevangenen die ze folterden. Deze zorgden in 2004 wereldwijd tot grote verontwaardiging.

Zie ook:
Amerikaanse soldaten doodden burgers voor vermaak